Foto: MM

Amazon Astro naj bi (s)poznal vsako podrobnost lastnikovega doma. Še pred začetkom prodaje številni že poročajo o velikih pomanjkljivostih njegovega delovanja.

Na svojem septembrskem dogodku je Amazon javnosti predstavil vrsto nove strojne opreme, ki jim je večinoma skupni imenovalec pametni dom. Največ pozornosti so vzbudili nadgradnja pametne pomočnice Alexe (med drugim jo boste lahko naučili marsikaj o sebi, na primer prehranske želje), pametni termostat, pametni zasloni in predvsem domači (po funkcijah pa vohunski) robot Astro, ki je podprt s kamero in algoritmi Alexe. Zmožen naj bi bil preverjati posamezne prostore in s tem podobno kot hišni ljubljenčki »patruljirati« po vašem domu. Ob zaznavanju »česa nenavadnega« naj bi uporabniku poslal obvestilo. Eden od njegovih velikih adutov naj bi bilo prepoznavanje obraza in vedenja uporabnikov, da bi bil tako čim bolj priročen. Cena je vse prej kot nizka, in sicer okrog tisoč dolarjev oziroma malce več kot 850 evrov.

Nemudoma po predstavitvenem dogodku je najprej Vice na podlagi Amazonove interne dokumentacije poročal o tem, da je delovanje Astra izredno pomanjkljivo in da so ga na trg poslali veliko prezgodaj. Poleg pokvarljivosti in potencialnih samomorilskih potez (beri: padca po stopnicah), naj bi bil »nočna mora na področju varovanja zasebnih podatkov«. In kar bo Amazon verjetno še najbolj zabolelo, prepoznavanje obraza naj bi bilo sodeč po internih virih preprosto zanič.