Foto: Pixabay

Na kratko, ne bo! Kljub bombastičnim objavam v preteklih dneh, je drobno opozorilo Mete v letnem poročilu o poslovanju, poslanem ameriški vladi, le – opozorilo.

Težava je v različnih pravilih obdelave osebnih podatkov v ZDA in Evropi. Evropa je na tem področju veliko bolj stroga. Kljub temu, da se Meta (Facebook, Instagram) skuša približati evropskim pravilom, določene podrobnosti (upravljanje z osebnimi podatki) niso zadovoljivo urejene. Pri čemer je vprašanje stvar dogovora med državami, oziroma v tem primeru med ZDA in Evropsko unijo in ne med podjetji, se pravi med Meto in Evropsko unijo.

Meta je z navedbo v letnem poročilu ameriško vlado spodbudila, da se resneje loti tega vprašanja in z dogovorom z EU “podpre” velikega “izvoznika”, eno največjih podjetij na svetu. Facebook ima v Evropi 309 milijonov uporabnikov (okoli 16 odstotkov vseh uporabnikov), Instagram pa nekaj več kot sto milijonov.

Pri Meti poudarjajo, da bi ukinitev priljubljenih družbenih omrežij prizadela predvsem številne male podjetnike, ki na platformah oglašujejo svoje izdelke in storitve.