Foto: technologyreview / Objavljeno: četrtek, 24. februar, 2022

Pri MIT Technology Review so pripravili seznam desetih ključnih tehnlogij leta, ki bodo po njihovm mnenju najbolj vplivala na človeštvo v prihodnjih letih.
Poglejmo.


Konec uporabe gesel

Novi načini identifikacije bodo za vedno pokopali pomnjenje gesel. Nove metode bodo, oziroma so že, bolj preproste in bolj varne.


Sledenje različicam covida

Zaradi pandemije se je začelo veliko vlagati v genske raziskave. Nadzor nad širjenjem tovrstnih bolezni je sedaj veliko boljši in učinkovitejši.


Trajnejše baterije

Uporabljamo več obnovljivih virov energije kot kadarkoli prej. Težava nastopi, ko so sonce zaide ali veter usahne. Z novimi baterijiami bo mogoče energijo dalj časa hraniti.


Analiza protetinov s pomočjo umetne inteligence

Večina procesov v telesu je povezana s proteini. Pri čemer je raziskovanje proteinov zahtevno. Znanstveniki si zato veliko obetajo od programa umetne inteligence AlphaFold2, ki naj bi omogoačal hitrejše delo.


Cepivo proti malariji

Zaradi malarije letno umre več kot 600.000 ljudi, predvsem otrok. Novo cepivo, ki ga je že priznal HWO naj bi odpravilo težavo.


Dokazilo deležništva

Kriptovalute kot je Bitcoin porabijo ogromno energije. Nov sistem dokazovanja o deležništvu, ki ga razvija Ethereum, naj bi potabo energije znižal za 99,5%.


Zdravilo proti covidu

Novo zdravilo, ki so ga razvili pri Pfizerju nudi učinkovito in splošno zaščito proti covidu-19. Tudi z zdravili drugih proizvajalcev naj bi končno premagali pandemijo.

Kompaktni fuzijski reaktorji

Raziskovalci se trudiijo najti nove vire energije. Neko zagonsko podjetje je napovedalo, da bo do leta 2030 razvilo močan magnentni sistem za gradnjo manjših, cenejših reaktorjev.


Sintetični podatki za AI

Učenje programo umetne intelignece zahteva ogormne količine podatkov. Podatki so pogosto netočni, nepopolni in podobno. Specializirana podjetja so zato začela upravljati in prodajati sintetizirane baze podatkov.

Tovarna za uničevanje ogljičnih odpadkov

Omejevanje ogljičnih izpustov ne bo izboljšalo razmer na področju segrevanja. Ogljikov dioksid je treba umakniti iz ozračja. Na Islandija zato že deluje prva tovarna za uničevanje ogljičnih izpustov v zraku.