Foto: MM

Vložena sredstva bodo namenili za pomoč pri ustvarjanju digitalnega, vključujočega in trajnostnega okrevanja slovenskega gospodarstva.

Google in Ministrstvo za digitalno preobrazbo RS sta danes objavila program, namenjen krepitvi digitalne preobrazbe Slovenije na področju raziskav umetne inteligence in socialnega podjetništva. Kot pomemben del 2,5 milijona evrov vredne naložbe bosta Google.org in Google University Relations namenila milijon evrov nepovratnih sredstev za nadaljnje raziskave in izobraževanje na področju umetne inteligence v Sloveniji, vključno s financiranjem projektov za približevanje umetne inteligence učiteljem, študentom ter podjetjem in podporo raziskovalnemu ekosistemu umetne inteligence.

IZOBRAŽEVANJA KADROV NA PODROČJU UMETNE INTELIGENCE

Google bo sodeč po dogovoru zagotovil tudi sredstva za Laboratorij za bioinformatiko Univerze v Ljubljani, ki razvija pobude na področju umetne inteligence za šole. S programom nameravajo izšolati več kot 200 učiteljev in 1000 študentov, ki se bodo preko delavnic učili znanj s področja strojnega učenja ter aplikacije slednjega na šolsko okolje. Naložba bo omogočila tudi razširitev laboratorijevih odprtokodnih softverskih kapacitet, ki bodo tako vključevale 50 tisoč učiteljev in profesorjev po vsem svetu.

Nepovratna sredstva bi prejeli tudi na Institutu Jožef Štefan, in sicer za razvoj raziskav ekosistema umetne inteligence v Sloveniji. Sredstva bodo med drugim podpirala projekt ConnectAI, s katerim ciljajo, da lahko postane vodilna evropska izobraževalna platforma za primere dobre prakse med spletno skupnostjo. Izvedli naj bi tudi številne delavnice na temo umetne inteligence ter pomoč z orodji umetne inteligence malim in srednje velikim podjetjem, kot del programa Grow Slovenia with Google.

PODPORA SOCIALNEMU PODJETNIŠTVU IN INOVACIJAM

Google.org bo namenil dodatnih milijon evrov za krepitev slovenskega ekosistema socialnega podjetništva ter dodatnih 500 tisoč evrov nepovratnih sredstev, ki zagotavljajo dostop do kapitala in podporo podjetnikom z omejenimi možnostmi. Sredstva so del novega Evropskega Google.org Sklada za socialne inovacije, ki podpira razvoj socialnega podjetništva v Evropi.