MVCC / 1. marec 2022

V Barceloni se je začel MWC22 Barcelona, največji dogodek na področju mobilne tehnologije na svetu.

Največ pozornosti je namenjeno razvoju tehnologije 5G. Letno poročilo the annual Global Mobile Economy Report razkriva podatke na tem področju. Do konca 2022 naj bi tehnologijo 5G po svetu uporabljala že ena milijarda ljudi.

Pred desetimi leti tretjina svetovne populacije še ni imela mobilne pokritosti, danes to velja samo še za 6 odstotkov prebivalstva.  Kljub temu, 41 odstotkov prebivalstva ne uporablja ali pa ne more uporabljati mobilnega dostopa do interneta. Mobilnega interneta si ne morejo privoščiti ali pa ne znajo uporabljati naprav. Predvsem to velja za ženske, starejše, ljudi v odmaknjenih področjih in invalide.

Poročilo navaja, da naj bi do leta 2025 5G tehnologijo uporabljala četrtina mobilnih uporabnikov. Dva od petih prebivalcev sveta bosta živela na področju, ki ima 5G tehnologijo. Najbolj hitro se 5G tehnologija razvija na Kitajskem, Južni Koreji in v ZDA.

V 2021 je mobilna tehnologija in storitve ustvarila prihodke v višini 4,5 bilijarde dolarjev, kar predstavlja pet odstotkov globalnega GDP.

Še več podrobnosti na povezavi.