Objavljeno: 21. april 2022

Podjetje Envision je nadgradilo Googlova očala in razvilo očala Envision Glasses, s pomočjo katerih lahko slepi in slabovidni »berejo«, prepoznavajo obraze znancev in se bolje znajdejo v novih okoljih.

Pametna očala Envision s pomočjo umetne inteligence (AI) ljudem s težavami z vidom pomagajo pri vsakodnevnemu življenju. S pomočjo vgrajene mikro kamere lahko očala skenirajo objekte, ljudi in tekste, ter te informacije preko vgrajenega zvočnika posredujejo uporabniku.

Očala Envision uporabniku na primer sporočijo, da se jim nekdo približuje ali mu opišejo prostor, v katerem se nahajajo.

Očala stanejo 3500 dolarjev. Možno jih je povezati z aplikacijo, ki stane 20 dolarjev letno ali 99 dolarjev za neomejeni dostop. Njhova uporaba in nastavitev je dokaj preprosta.

Aplikacijo uporabnik »uči« preko širjenja nabora obrazov znancev, ki jih dodaja v program, ki si jih očala potem zapomnijo.  Očala bodo v prihodnje dodatno razvijali in jim dodajali nove uporabne funkcije, na primer navigacijo po mestih in podobno.

Kaj naj rečemo? Zelo, zelo dober pripomoček in dokaz, kako nam tehnologija pomaga živeti bolje.

vir: https://www.cnet.com/tech/mobile/envision-glasses-for-the-blind-can-read-documents-scan-faces-and-help-navigate/