Foto: DuckDuckGo / Objavljeno: ponedeljek, 21. Februar, 2022

Verjamemo, da ste tudi vi prepričani, da  je nemogoče strmoglaviti internetnega goliata kot je iskalnik Google. Vsi niso. Gabriel Weinberg s svojim iskalnikom DuckDuckGo potrpežljivo čaka na svojo priložnost.

Gabriel Weinberg, ustanovitelj in CEO DuckDuckGo (foto: DuckDuckGo)

Njegov iskalnik se od Googla razlikuje na več bistvenih načinov. Iskalnik DuckDuckGo prikaže različne rezultate iskanja različnim ljudem, odvisno od njihove starosti, spola, lokacije, prejšnjih iskanj in številnih drugih dejavnikov, tudi če je iskalna poizvedba enaka. 
Podjetje ob tem tudi ne shranjuje niti ne zbira osebnih podatkov o svojih uporabnikih ter ne beleži iskanj, ki jih izvajajo določeni ljudje. In čeprav je velik delež rezultatov iskanja povezan z aplikacijo Microsoft Bing, kar pomeni, da ima Microsoft dostop do anonimiziranih in združenih podatkov iskanja iz DuckDuckGo, Weinberg trdi, da zaradi tega ni mogoče, da bi bil nekdo profiliran.
Oglasi, ki se prikazujejo uporabnikom na Googlu so povezani s profili uporabnikov, pri DuckDuckGo pa profilov ni, kar pomeni, da so oglasi povezani le z iskanjem, na primer določenega avtomobila in podobno.
Pri DuckDuckGo so prepričani, da lahko njihov iskalnik reši veliko vprašanj povezanih s “fake news”, uporabo osebnih podatkov in podobno.