Foto: Financial Times / Objavljeno: 22. marec 2022

ZDA in Evropska unija opozarjajo, da več kot sto ruskih ambasad po svetu preko družbenih omrežij orkestrirano širi Putinove laži o vojni v Ukrajini. Predstavniki zahodne demokracije zato največja družbena omrežja pozivajo k ukinitvi računov ruskih ambasad.

Analitiki so že opazili, da ruske ambasade širijo laži na isti dan, ob podobnih urah. Na primer, da v Mariupolu Rusija ne obstreljuje civilistov, da v Ukrajini poteka »nacifikacija« prebivalstva ali da Ukrajina načrtuje biološki napad.

Tudi v Sloveniji znana Vera Jourova, podpredsednica Evropske komisije za vrednote in transparentnost, je za Finacial Times dejala, da »Komisija poziva družbena omrežja k sorazmernemu izvajanju politike do Rusije tudi glede njihovih ambasad in predstavništev po svetu.«

ZDA in EU so na predstavnike največjih omrežij (Facebook, Instagram, Twitter in druge) že pritisnile in od njih zahtevale prepoved šrijenja programov Sputnik in Russia Today. Prav tako so pri Facebooku umanili objave ruske ambasade v Veliki Britaniji, v katerih so trdili, da so fotografije o napadu na porodnišnico v Mariupolu zaigrane.

Medtem ko je Rusija zato že zaprla Facebook, Instagram in Twitter, so predstavniki omrežij glede popolnega zaprtja ruskih izpostav po svetu zadržani. Pri Facebooku pravijo, da načeloma ne brišejo računov tudi v primerih, ko se ne strinjajo z objavljenim in da bi morali na Zahodu spremljati te objave, da bi lahko sami »presodili, kaj objavlja ruska vlada«.

Pozivi k popolnemu zaprtju profilov in računov ruskih ambasad in drugih predstavništev po svetu, ki objavljajo v angleškem, španskem in francoskem jeziku, prihajajo tako iz ZDA kot Ukrajine in EU.

EU zato že razmišlja o sprejemu ustrezne zakonodaje, preko katere bi lahko uradno ukrepala. Predstavniki velikih aplikacij pa ocenjujejo, da gre za omejevanje svobode, ki »svobodni svet« spreminja v »nesvobodbnega«; takega proti kateremu se borijo zahodne demokracije.

vir: https://www.ft.com/content/49c7069f-3f39-4eb5-bab1-4d1edb98ba8a