Edina razlika med znanstveno fantastiko in znanostjo je potrpežljivost. Še včeraj smo imeli ideje, danes imamo pametne telefone, danes imamo nevronske mreže, jutri bomo imeli androide.

Predstavljajte si, da smo 1. februarja 2100. Številni današnji predstavniki generacije Z so še vedno živi. V skladu z napovedmi iz leta 2022 na področjjih jedrske fizike, kvantnih računalnikov, umetne inteligence in tudi spremembe imena podjetja Facebook, generacija Z živi tudi zahvaljujoč neverjetnemu napredku na štirih področjih.

Zdravstveni nanoboti

Morda bo šlo za najpomembnejše odkritje in razvoj tehnologije v zgodovini človeštva. Mikroskopsko majhne napravice bodo sposobne popravljanja in zdravljenja okvarjenih tkiv, uničevanja napadalcev in natančnega zdravljenja. Ne govorimo o milijonih »robotov«, ki bodo krožili po našem sistemu, temveč o biološkoh robotih, »opremljenih« z umetno inteligenco, ki bodo sposobni opravljanja zadanih nalog. Leta 2100 človeštvo še ne bo »nesmrtno«, bo pa bolj zdravo.

Fuzijska energija in kvantna optimizacija

Tehnologija, ki bo brez dvoma rešila veliko življenj, je fuzijska energija. Bojda smo že blizu. Če bi bilo energije v izobilju in se zanjo ne bi bilo treba boriti, ter bi poganjala kvantne računalnike za poslovno in osebno rabo, bi lahko izkoriščali individualne posebnosti vsakega posameznika do nepredstavljivih ravni.

Časovni stroji

Vsi sanjamo o njih. Danes velja, da je svetlobna hitrost nekaj najhitrejšega, kar si lahko predstavljamo. Na žalost je svetlobna hitrost počasna. Če bi s svetlobno hitrostjo potovali do nam najbkižje zvezde, bi potrebovali štiri leta. Kot da bi dvajsetino našega življenja porabili, da bi danes peš prišlo do najbližjega soseda. Fiziki ugotavljajo, da čas ob robu črne luknje teče drugače. Je morda to rešitev, da bomo mi prej odkrili bitij iz drugih planetov, kot oni nas?

Metavesolje

Resno. Pri čemer bo »metaverse« leta 2100 nekaj popolnoma drugačnega, kot je danes. Če Spotify danes ugiba, katero pesem bi radi poslušali na podlagi vaših prejšnjih izborov, bo leta 2100 poiskal ustrezno pesem, še preden boste nanjo pomislili. V možganske centre vgrajeni AI asistenti v bližini vaših središč za zvok, čustva in spomine bodo poskrbeli za optimalen izbor. Metavesolje bo tako popolno, da se boste lahko sami odločali, v katerem okolju boste preživeli dan, tedne ali mesece.