Leta 1992 je Slovenija dobila končnico .si vpisano v korenski strežnik, sledila je registracija prvih domen.

Kot kaže časovnica Registra, ki deluje v okviru Arnesa in je skrbnik strani z domeno .si, se je slovenska internetna zgodba začela odvijati marca 1992, ko je SI postala uradna oznaka Slovenije, 1. aprila tega leta pa je bila vpisana v korenski strežnik.

Premierno je na domeni .si zaživel »paket« domen slovenskih nosilcev, ki so se prenesle z .yu na .si. V tem paketu so bili med drugim spletni naslovi ki.si, arnes.si, aster.si, ijs.si, zrc-sazu.si, izum.si, pasadena.si, hermes.si, uni-lj.si, uni-mb.si. Prva slovenska spletna stran je ugledala luč sveta 23. novembra 1993 in jo je postavil Mark Martinec skupaj s sodelavci IJS.

Največ registracij novih domen je bilo leta 2005 ob sprostitvi pravil oziroma ko so registracije domen prešle na registrarje. Do takrat so se domene registrirale pri Registru in so bile brezplačne. »Leta 2005 se je ustanovil sistem register-registrar, domene so plačljive in se jih lahko registrira po mili volji,« pojasnjujejo pri Registru. Od 4. aprila 2005 je tako mogoče domeno registrirati samo pri pooblaščenem registrarju (teh je več kot 100).

Pri tem nas je zanimalo, koliko je bilo do zdaj registriranih domen. Števec domen .si lahko najdete na Registrovi spletni strani www.register.si. V času pisanja prispevka je bilo registriranih 146.420 domen. Ob tem v Registru poudarjajo, da to še ne pomeni, da ima vsaka domena že postavljeno spletno stran.