Diggit 10 Konferenca o prihodnosti

Matjaž Rakovec

soustanovitelj, Goldhorn Crypto

Matjaž Rakovec je izkušen neodvisni strokovnjak z več kot dvajsetimi leti izkušenj na področju zavarovanj, financ in naložb. Zasedal je več vodilnih položajev v največji regijski zavarovalniški skupini ter bil od leta 2009 do 2013 izvršni direktor in predsednik uprave skupine Triglav. Bil je član več nadzornih svetov v družbah s področij financ, zavarovalništva in farmacije, poleg tega pa tudi izvršni direktor borznoposredniške hiše.

Njegovo sposobnost upravljanja in vodenja finančnih institucij je priznalo več uglednih združenj, med drugim je prejel nagrado za finančnega direktorja leta v letih 2012 in 2013. V svoji vodstveni, nadzorni in svetovalni vlogi je pridobil široko mednarodno mrežo stikov in postal zagovornik uporabe najnovejših tehnologij. Projektu GoldHorn Crypto® OÜ se je pridružil leta 2017.


Kriptoekosistem kot novi naložbeni razred (PD – prihodnost denarja)

Kriptoekosistem je postal novi naložbeni razred. Prenašanje vrednosti med udeleženci na trgu ne poteka zgolj preko fiat denarja, temveč tudi s kriptovalutami in njihovimi protokoli. Kriptovalute ali t. i. elektronsko zlato in blockchain projekti postajajo hranitelj vrednosti, plačilno sredstvo in vse pomembnejši del razpršitve premoženja posameznikovega naložbenega portfelja.

Pri razvoju kriptoekosistema skozi zadnja leta smo lahko spremljali tako uspešne kot propadle projekte, prevare in visoko volatilnost kriptovalut kot tudi uvedbo ukrepov, usmerjenih k zaščiti vlagateljev. Pomembno vlogo v kriptosvetu igrajo tudi družbena omrežja in sicer kot kreatorji vrednosti (t. i. whaleov), kjer se lahko hitro znajdemo v poplavi informacij in tudi lažnih novic.

Ne glede na to lahko v prihodnosti – ravno zaradi kriptovalut – pričakujemo transformacijo centralnih bank in bančnega sistema v smer decentralizirane ureditve, kar predstavlja velik premik v naših navadah, povezanih s fiat centralnobančnim ekosistemom. Virtualni denar posameznih območij ali držav bo postal naša realnost. Posledično bodo kriptovalute tako vplivale na vsa področja – zavarovalništvo, umetnost, šport, proizvodnjo kot tudi na storitvene dejavnosti. Na nekaterih področjih je ta vpliv že zaznati.

Pokrovitelj predavanja: