Diggit 10 Konferenca o prihodnosti

Tim Mitja Žagar

glavni izvršni direktor, ICONOMI

Tima Mitjo Žagarja so od nekdaj privlačile nove tehnologije. Kot najstnik je programiral in ustvarjal spletne strani za mala podjetja. V času študija je ustanovil svoje prvo uspešno podjetje za razvoj spletnih in mobilnih aplikacij. Zaradi številnih naročil se je kmalu osredotočil zgolj na poslovno plat podjetja, programiranje pa je raje prepustil boljšim programerjem. Že leta 2013 je začel raziskovati tehnologije verižnih blokov, leta 2015 pa soustanovil Cashilo, prvo »kriptopodjetje« na svetu, ki ga je evropska regulativa potrdila kot finančno institucijo.

Danes je Tim Mitja Žagar glavni izvršni direktor globalnega podjetja ICONOMI, ki ga je tudi soustanovil. Spletna platforma Iconomi.com uporabnikom omogoča enostaven nakup kriptovalut in kopiranje naprednih kriptostrategij, ki jih za trgovanje uporabljajo in upravljajo strokovnjaki s področja kriptovalut.

Iconomi.com je tudi eno od redkih kriptopodjetij v Sloveniji, ki so s pomočjo zagonskega kapitala hitro zrasli in svojim podpornikom povrnili večkratnik vloženih sredstev.


Kriptoekosistem kot novi naložbeni razred (PD – prihodnost denarja)

Kriptoekosistem je postal novi naložbeni razred. Prenašanje vrednosti med udeleženci na trgu ne poteka zgolj preko fiat denarja, temveč tudi s kriptovalutami in njihovimi protokoli. Kriptovalute ali t. i. elektronsko zlato in blockchain projekti postajajo hranitelj vrednosti, plačilno sredstvo in vse pomembnejši del razpršitve premoženja posameznikovega naložbenega portfelja.

Pri razvoju kriptoekosistema skozi zadnja leta smo lahko spremljali tako uspešne kot propadle projekte, prevare in visoko volatilnost kriptovalut kot tudi uvedbo ukrepov, usmerjenih k zaščiti vlagateljev. Pomembno vlogo v kriptosvetu igrajo tudi družbena omrežja in sicer kot kreatorji vrednosti (t. i. whaleov), kjer se lahko hitro znajdemo v poplavi informacij in tudi lažnih novic.

Ne glede na to lahko v prihodnosti – ravno zaradi kriptovalut – pričakujemo transformacijo centralnih bank in bančnega sistema v smer decentralizirane ureditve, kar predstavlja velik premik v naših navadah, povezanih s fiat centralnobančnim ekosistemom. Virtualni denar posameznih območij ali držav bo postal naša realnost. Posledično bodo kriptovalute tako vplivale na vsa področja – zavarovalništvo, umetnost, šport, proizvodnjo kot tudi na storitvene dejavnosti. Na nekaterih področjih je ta vpliv že zaznati.