Diggit 10 Konferenca o prihodnosti

Vladimir Vulić

strateg za digitalno preobrazbo, Črna gora

Vladimir Vulić je strateg za digitalno preobrazbo, ki si nenehno prizadeva za spreminjanje statusa quo. Je soustanovitelj Digitalizuj.Me, nevladne organizacije, ki pomaga državljanom in organizacijam v Črni gori razumeti in uresničiti nove priložnosti za družbene spremembe in poslovanje v digitalnem okolju. Je tudi programski direktor konference Spark.me, poslovno-tehnološke konference, ki jo organizirajo že od leta 2013. Redno predava na konferencah in korporativnih dogodkih; doslej je bil govorec na dogodkih v 22 državah na štirih celinah, od Peruja do Tajvana, poleg tega pa je trikrat nastopil na dogodkih TEDx. 

Ima tudi dvanajst let izkušenj s poučevanjem strateškega menedžmenta na Univerzi Črne gore.


Onkraj digitalne disrupcije: kako mladi in Covid-19 na novo oblikujejo delovna mesta

V današnjem dinamičnem svetu, ki ga zaznamujejo napredne digitalne tehnologije, meje med panogami pa se brišejo, podjetja potrebujejo inovacije bolj kot kdaj koli prej. Čedalje hitrejša stopnja sprememb je velik izziv za podjetja, ki želijo ohranjati korak z drugimi. Znajdejo se v navzkrižnem ognju, razpeta med hitro spreminjajočim se vedenjem potrošnikov in trgov ter globoko zakoreninjeno organizacijsko inercijo, ki zavira potrebne spremembe. Za to lahko krivimo tehnologijo, internet, družbene medije ali nakupne navade milenijcev, a nič ne bo spremenilo dejstva, da se nekoč inovativna podjetja trudijo preživeti, medtem ko stoletja stari poslovni modeli čez noč postajajo nepomembni.

Korporativni svet je predolgo vztrajal pri modelu menedžmenta, ki je bil zasnovan za proizvodno revolucijo, ki je bila odvisna od standardizacije, učinkovitosti in nadzora. Današnja podjetja imajo poslovne procese 21. stoletja, ki podpirajo internet, a so zgrajeni po načelih upravljanja iz 19. stoletja.

Zaradi izbruha Covida-19 se je teh izzivov treba lotiti še hitreje, saj je naše delo, izobraževanje in družabno življenje preselil v digitalni prostor. Pandemija tako postaja upravljavski izziv, saj so podjetja pod vedno večjim pritiskom. Delo na daljavo in hibridno delo sta voditeljem omogočila vpogled v prihodnost delovnega mesta. Naše organizacije so prisiljene v digitalizacijo, vendar pogosto ne razumejo, da to ne zahteva le novega nabora tehnologij. Potrebna je nova paradigma upravljanja za digitalno dobo – premik od starega modela poveljevanja in nadzora k novemu mrežnemu modelu, ki zajema odprtost, sodelovanje in izgradnjo odnosov. Ali smo pripravljeni uvesti radikalne nove pristope k delu?

Vladimir Vulić bo ponudil živahen vpogled v novi svet dela in navdihnil vsakega vodjo, ki želi preživeti v digitalni dobi.